Kuiva ja koppurainen eläke


Eläke on aihe, joka ei ikinä poistu muodista, vaikka sitä ei uskoisi. Kun yksi kokonaisuus on saatettu ratkaisuun, tulee seuraava ottamaan sen paikan. Vaikka eläke vaikuttaa helposti ja ymmärrettäväsi meidän nuorten korvaan tylsältä ja kaukaiselta asialta, on se myös sukupolvemme asia sekä paikka vaikuttaa ja kiinnostua. Itse olen tänä vuonna sukeltanut eläkevaikuttamisen syvään päähän ja tajunnut yhtä sun toista omasta ja ikätovereideni tulevaisuudesta.

Viimeisen parin vuoden aikana työmarkkinaosapuolet ovat neuvotelleet eläkeuudistuksen, joka tulee voimaan vuonna 2017. Uudistuksen tavoitteena on turvata työeläkkeiden rahoitus sekä varmistaa riittävä eläketurva ja sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus. Nämä ovat hienoja tavoitteita ja nuorina voimme olla todella onnellisia, että ne saavutettiin neuvotteluissa ja ovat nyt kirjattuna osaksi uudistusta. Tästä erävoitosta huolimatta emme kuitenkaan voi jäädä vain riippumattoon makoilemaan, vaan meidän tulee olla aktiivisia. Tälläkin hetkellä eläkekeskustelun keskiössä on kysymys siitä riittääkö suomalaisessa eläkejärjestelmässä maksukyky tulevina vuosikymmeninä, jos teemme ne muutokset joita tietyt ryhmät vaativat. Tässä viittaan siis keskusteluun kansalaisaloitteesta, joka vaatii eläkeindeksin muuttamista. Se on kuitenkin aivan oma aiheensa, joka vaatii omat hetkensä.

Eläkeajan tulotasomme perustuu työuran aikaisiin ansioihimme. Työuriemme vuosikymmenien aikana kerrytämme omaa eläkekarttumaamme. Emme kuitenkaan kuukausittaisilla eläkemaksuillamme säästä omia eläkkeitämme, vaan olemme mukana maksamassa tällä hetkellä eläkkeellä olevien toimeentulon. Meidän eläkkeidemme kattamiseen tarvittavat rahat tulee sitten joskus tarjoamaan nuoremmat sukupolvet, joista monet eivät ole vielä edes syntyneet. Heidän taakkaansa helpottamassa ovat eläkerahastot, joihin kertyvillä varoilla varmistellaan kuukausittaisten eläkemaksujen tason inhimillisyyttä. Eläkkeet ovat siis järjestelmänä todella kokonaisvaltainen ja meillä kaikilla on siinä keskeinen rooli teinivuosista elämämme viimeisiin hetkiin asti.

Nuorempien sukupolvien rooli osana eläkejärjestelmää tosin muuttuu vuosi vuodelta keskeisemmäksi. Suomen väestörakenne on muuttunut viime vuosikymmeninä radikaalisti. Eläkejärjestelmän ensivuosina, 1960-luvulla, työikäisiä (15-64 v.) oli kahdeksan kertaa enemmän kuin eläkeläisiä (65 v. ->). Vuonna 2015 suhde oli kolme työikäistä jokaista eläkeläistä kohti ja luku tulee vielä laskemaan. Tämä huoltosuhteen heikkeneminen nostaa työikäisten vastuuta saada vuosittain kokoon entistä suurempi potti eläkkeiden maksamista varten. Eläkemaksut tai –menot eivät ole ikinä olleet näin korkeita järjestelmän yli 50-vuotisen historian aikana. Tämä trendi tulee jatkumaan, joten se vastuu ei ole häviämässä meiltä mihinkään.

Vaikka eläkkeelle jääminen siintää vasta vuosikymmenien päässä (itsellänikin laskennallisesti aikaisintaan vasta 2062, eli lakisääteisen eläkkeen 100-vuotis juhlavuonna), kannattaa sen käänteitä seurata viimeistään tästä päivästä lähtien. Järjestelmän muutokset, eläkerahastojen kehittäminen ja käyttäminen sekä yleinen keskustelu suomalaisten eläkkeistä kun vaikuttavat radikaaleimmin meihin nuoriin ja meidän tulevaisuuteen.

Toivotan onnea ja tarjoan ymmärrystä tämän monisäikeisen asian kanssa toimimiseen. Kaikki on mahdollista niin kauan, kun ei menetä uskoaan asiaan. Kyllä se siitä!

 

Apua järjestelmän ymmärtämiseen saa vaikka osoitteesta www.työeläke.fi.

Jesse Kankanen

Jesse Kankanen

Puheenjohtaja at Opiskelijaliitto Pro
Jesse on Opiskelijaliitto Pron puheenjohtaja. Jessellä on pitkä kokemus liiton läheisjärjestöissä ja istuu Ammattiliitto Pron hallituksen ensimmäisenä varajäsenenä sekä OPRY Henkilöstöyhdistys Pro:n hallituksessa.
Jesse Kankanen

Lisätietoa aiheesta Jesse Kankanen

Jesse on Opiskelijaliitto Pron puheenjohtaja. Jessellä on pitkä kokemus liiton läheisjärjestöissä ja istuu Ammattiliitto Pron hallituksen ensimmäisenä varajäsenenä sekä OPRY Henkilöstöyhdistys Pro:n hallituksessa.